Autor Wątek: Mumble  (Przeczytany 599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ramka

• BroWar
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.8 Firefox 3.6.8
  • BF 3 GUID: deb76fdd
  • BF:BC 2 GUID: 062ef11d
Mumble
« dnia: 12 Sierpień 2010, 08:42:16 »
Przez ostatnie dni grania w Browarze z Browarami zauważyłem pewna prawidłowość występowania lagów/przycięć/zamuleń itd. itp. ale tylko wtedy gdy używam w tym czasie komunikatora Mumble. ( gdy gram sam bez komunikatora lagi zdarzają się ale baaaardzo rzadko).
Nie wiem czym to jest spowodowane, czym mumble tak muli na łączach ale fakt jest faktem. Wczoraj jak nam lagowało ping mój był w granicach 160/165 po wyjściu z mumble i grze na naszym serwie bez komunikatora ping spadł do 125.
Zwracam się z prośba o zmianę komunikatora na jakis inny
( TS2 Starsza ale robiąca mniejszy ruch w sieci wersja lub na TS3-porównywalny jakością dźwięku z Ventem )
Te komunikatory są sprawdzone i działają OK w przeciwieństwie do mumble na którego po raz pierwszy trafiłem u was :D.

Edit.

Z moich obserwacji:
Nie jestem tego pewny ale chyba cały ten nasz problem z Mumble zaczyna się wtedy gdy na komunikatorze siedzi więcej osób. Przy grze w 4 czy 5 osób lagi są chyba znikome ale już gdy jest 10 osób to prawie każde strzelanie czy jakaś walka na bliskich odległościach czy w zwarciach objawia się w moim przypadku przycinkami.
Gdyby tak lagowały wszystkie serwery to gwarantuje Wam że spam na forach w tej sprawie był by ogromny a tu jest cisza???,
Tylko My mamy problemy z lagami.

« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2010, 08:56:22 wysłana przez Ramka »

Offline sgt.PifPaf

• BroWar
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • BF 2 GUID: e3261c63
  • BF 3 GUID: jakiś
  • BF:BC 2 GUID: d9db4bf7
Odp: Mumble
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpień 2010, 09:32:02 »
"Mumbel" jest ok - korzystałem z tego komunikatora w World of Warcraft - na Mumblu siedziało jednocześnie  od 25 do nawet 50 osób. Z czego 30 na jednym kanale raidowym - 25 osób w raidzie i 5 rezerwowych. Lagów nie było. Na dodatek mumble jest jakościowo IMO dużo lepszy od Ventrillo i chyba od TS'a - przynajmniej od starego TSa jaki używałem ( i nim zarządzałem W GamesNet'cie) kilka lat temu.

Widzę inna przyczynę problemów - łącze lub konfig Twojego sprzętu. Laguje Ci jak jest dużo osób i wszyscy nadają jednocześnie - dokładając do tego tych wszystkich uparciuchów którzy nie mają aktywacji mikrofonu przyciskiem - mumble nadaje non-stop. Bo przecież non stop słychać niektórych na mumblu lub ich otoczenie. A to wszystko są bity, bajty do przetworzenia przez Twój sprzęt, dżwiękówkę, procesor plus dodatkowo obciążenie łącza.

Ja nie mam większych lagów z włączonym mumblem. Za to ostatnio przeszkadza mi ten cały harmider. Te wszystkie ku, hu  zamiast znaków przestankowych lub okrzyki zdziwienia w stylu NIEMOŻLIWE, CHEATER. Łatwiej się gra jak słyszę tylko grę. Dużo łatwiej. Wczoraj bez mumbla wyraźnie słyszałem kroki idącego z za winkla przeciwnika.

Mój sprzęt do najszybszych nie należy. C2D E7400, 4GB RAM DDR2, zintegrowana dżwiękówka angażująca procesor ile wlezie. Mam tylko niezły internet od Netii na liniach Netii (a nie tych badziewiach z TPSA) plus dobra infrastrukturę Netii w Lublinie (bądź co bądź Netia to lubelska firma a że zarząd ma w Warszawie - szczegół)    
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2010, 09:34:59 wysłana przez sgt.PifPaf »

dziękuje wszystkim za wspólną grę :)

Offline Gelert

• BroWar
    • Status GG
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
  • BF:BC 2 GUID: 47691e50
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpień 2010, 09:49:34 »
pif paf, dwie sprawy

pierwsze primo to trudno porównywać wow do jakiegokolwiek fps'a, bo to so w tym drugim będzie lagiem, to w wowie nawet nie zauważysz, bądź co bądź, to dużo "wolniejsza" gra

druga sprawa to nie prawdą jest jakoby, mumble czy ts nadawało non stop, jeśli ktoś nie ma nadawania za pomocą klawisza, owszem, nadawania zdarzają się częściej, jak ktoś kiepsko wyreguluje sobie czułość mikrofonu, lub przy głośniejszych dźwiękach otoczenia, ale na pewno nie non stop

Offline Ramka

• BroWar
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • BF 3 GUID: deb76fdd
  • BF:BC 2 GUID: 062ef11d
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpień 2010, 09:50:27 »
PifPaf w Wow-a grałem w gildi w której było czasem ponad 300 graczy, na TS siedziało czasem nawet 100 osób a kanały liczyły po 40/50 osób, takie kanały były  przynajmniej 2 do tego kilka/kilkanaście kanałów mniejszych. Graliśmy na TS ostatnio na TS3 - Nigdy nie miałem / mieliśmy problemów z lagami związanymi z komunikatorami.
Fakt że taki spam "K...." "ch....." i innych rzeczy praktycznie nie występował. Gdy komuś się coś wymsknęło dostawał ostrzeżenie a przy następnym wylatywał z TSa.

Przez ostatnie dni nie tylko ja narzekam na lagi takich osób jest o wiele więcej. Jeśli macie jakieś myki co do ustawień / konfiguracji mumble tak by poprawiły lagi to np. poproszę o info.

Co do kompa to jadę na E8400@ 3,3gh; 4GB ramu;  HD5770 a net od UPC a lagi mam tylko przy mumble.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2010, 09:53:59 wysłana przez Ramka »

Online [Yossarian]

• BroWar
  • Jakby co, to ja lubie se z nozykiem pokampic...
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0
  • BF 3 GUID: 910e9c37
  • BF:BC 2 GUID: c367ad7c
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpień 2010, 10:12:29 »
Ludy... a czy ktos Wam obiecywal, ze nie bedzie k* czy ch*? Dwa, nawet na zatloczonym mumblu slysze odglosy skradania wroga. Co do wniosku Ramkacza wypowiedzialem sie na forum zamknietym.
Dodam od siebie: moze to i dziwne, ale ja rowniez za mumblem nie przepadam <---w sensie rodzaju komunikatora.
 :browar:

Offline sgt.PifPaf

• BroWar
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpień 2010, 10:20:43 »
powtarzam ja nie mam lagów z winy mumbla
z mumblem włączonym czy wyłączonym jest tak samo
a sprzęt mam też nie najlepszy

WoW potrafił lagować gorzej niż BF BC2 - szczególnie w raidach 25 osobowych HC - gdzie wykorzystywało się np quartza w celu jak największej maksymalizacji dps lub hps. Zresztą w WoW wiele zależało też od realma a nie od gry. Na jednym realmie było ok na drugim nie.

A co do zamieszania - u mnie też w gildi w której raidowałem pomimo iż też była organizacją for fun a nie pro za zbędny harmider na raidzie winny po prostu z niego wylatywał. Na mumblu była cisza - słyszeliśmy tylko komendy prowadzących i ewentualnie ostrzeżenia uczestników o niebezpieczeństwie. Tylko, ze to inny typ gier to co tam było niedopuszczalne tu (w BC2) jest IMO do przyjęcia.

Nie Yoss nie obiecywał -ale jak słychać naprutego gościa nadającego bitym ciągiem przez cały czas gry ku, hu, niemożliwe, wywalić go itd itp to niestety staje się to męczące. I udziela się. Nie chodzi o wulgi tylko o ich nadmiar.

« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2010, 11:08:03 wysłana przez sgt.PifPaf »

Offline Gelert

• BroWar
    • Status GG
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
  • BF:BC 2 GUID: 47691e50
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpień 2010, 10:24:16 »
powtarzam ja nie mam lagów z winy mumbla
z mumblem włączonym czy wyłączonym jest tak samo
a sprzęt mam też nie najlepszy

jeśli o mnie chodzi, to ja też nie mam lagów, albo w każdym razie ich nie dostrzegam ;)

a sprzęt mam jeszcze wolniejszy, bo raptem c2d e6300, 2 giga ramu i gf8600gt, net z aster

Offline Tobiasz

• W shootery gram od marca 2010 r.
  • BroWar
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
    • NK
  • BF 3 GUID: 87738dec
  • BF:BC 2 GUID: ddcc3162
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpień 2010, 11:40:22 »
Ja na lagi nie narzekam, no chyba że na tego dużego zaraz po wejściu na serwer.

Mój sprzęt to: Procesor: Intel Core Duo 3,06 GHz, Płyta główna: GiGABYTE GA-P43-ES3G P43 S775, RAM: 2X 2G, Karta graficzna: RADEON HD4870 1024 MB DDR5/256b T/D, Połączenie internetowe: Modem kablowy 100 MB

Offline djDziadek

• Administrator
  • Mózg to podstawa.
    • Status GG
    • Mój stan Skype
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Chrome 5.0.375.126 Chrome 5.0.375.126
  • BF 2 GUID: 0fec8b6b
  • BF 2142 GUID: 61e91039
  • BF 3 GUID: 6b1306ce
  • BF:BC 2 GUID: 39938301
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpień 2010, 15:39:44 »
No to ja już wiem czemu mam takie lagi, mój sprzęt to Celeron 466 (64K cash) 256 MB SDram, GF4 FX 32 MBram, płyta już ma wytarty opis (nie pamiętam jaka) i tak dziwne, że to wszystko mi działa.... a wy z takimi rakietami narzekacie... aha najważniejsze - internet - modem 64Kb.
Chyba nie mam co narzekać... lamy  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

Offline djDziadek

• Administrator
  • Mózg to podstawa.
    • Status GG
    • Mój stan Skype
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpień 2010, 15:50:27 »
No to jak ci napiszę, że mam takiego lapka, też mi nie uwierzysz??, a mam, leży na szafie, zabytek IBM a kosztował (kiedy kupowaliśmy je do firmy) ....,.. $, nie napiszę ile bo to dla młodzieży mogło by być mało zrozumiałe  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl: ale ilość cyferek i waluta się zgadza :)

Offline sgt.PifPaf

• BroWar
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpień 2010, 16:00:06 »
spoczko mam w robocie kolegę który sprowadził pierwszy model napędu cd-rom ze Stanów jak się tylko pojawiły (taki z kasetkami), koszt wtedy pi razy oko jak full-wypas Poloneza z FSO ze wszystkimi bajerami
serio :)
nic mnie już nie zdziwi

o kurcze gdzie jest mój poprzedni post ?
musiałem skasować zamiast zedytować  :rotfl:

A ja sam kupiłem kiedyś dysk twardy Quantuma aż 52 MB w czasach kiedy do AT montowało się dwa napędy dyskietek elastycznych - rzadkich naturalnie. Kosztował tyle co obecnie dobry sprzęt dla gracza. 
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2010, 16:03:27 wysłana przez sgt.PifPaf »

Offline Tobiasz

• BroWar
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
    • NK
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpień 2010, 19:23:12 »
No to ja już wiem czemu mam takie lagi, mój sprzęt to Celeron 466 (64K cash) 256 MB SDram, GF4 FX 32 MBram, płyta już ma wytarty opis (nie pamiętam jaka) i tak dziwne, że to wszystko mi działa.... a wy z takimi rakietami narzekacie... aha najważniejsze - internet - modem 64Kb.
Chyba nie mam co narzekać... lamy  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

Rakiety z mojego sprzętu raczej nigdy nie będzie, choć gdyby wróciły czasy ZSRR to Gagarin pewnie na orbitę by nim dał radę polecieć.

A tak serio to wszyscy mi mówią, że mam bardzo przeciętny sprzęt. Ja się tam nie znam.

Offline Jonikka

• BroWar
  • Mr. Jo Pingowsky
    • Mój stan Skype
    • Mój stan Xfire
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • BF 3 GUID: 708f2b8f
  • BF:BC 2 GUID: 0a10aec1
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Sierpień 2010, 00:00:56 »
haven't really noticed any changes with or with out mumble, i have 4 Mb/s ADSL but sometimes it is too damn slow. like dj said i don't know how to play without lags anymore. England is too far... :(

Offline Tobiasz

• BroWar
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
    • NK
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sierpień 2010, 00:03:04 »
haven't really noticed any changes with or with out mumble, i have 4 Mb/s ADSL but sometimes it is too damn slow. like dj said i don't know how to play without lags anymore. England is too far... :(

Kurw..!!! Ja chcę tak umieć po angielsku jak Wy  :offtop:

Offline djDziadek

• Administrator
  • Mózg to podstawa.
    • Status GG
    • Mój stan Skype
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • MS Internet Explorer 8.0 MS Internet Explorer 8.0
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Sierpień 2010, 13:00:09 »
In fact, I do not use low-speed computer and also I have a 20 Mb/s ADSL (asynchronic), unfortunately I have more than 85% packet loss, they often complain about the game, although I always had a weak link quality so accustomed.
I described this issue here:
http://www.forum.grupabrowar.pl/index.php/topic,129.0.html
after the fight was better but probably too long, I have the same thing again and again begin to play with Netia.