Forum Grupy BroWar

Hyde Park => Strefa Wolna => Wątek zaczęty przez: Jaguar75 w 19 Kwietnia 2013, 19:45:00

Tytuł: COŚ NA SŁODKO
Wiadomość wysłana przez: Jaguar75 w 19 Kwietnia 2013, 19:45:00
Zgodnie z obietnicą ( namową Pangrysa ;) ) postaram się od czasu do czasu wrzucić kilka fajnych przepisów na słodko.  Problem jaki pojawił się na samym początku to park maszynowy oraz baza surowcowa jakiej używam,  a jaka jest dostępna w sklepach, a więc przepis muszę dostosować do tego co możecie kupić w sklepie .  Przepisy będą troszkę się różniły stopniem trudności  :muzyk: ale z większością będziecie (wasze lepsze połowy;) ) mogli sobie poradzić. 

Na dzisiaj przygotowałem coś co robię na specjalne okazje i przeważnie dla siebie (cena odstrasza  :o )
LE MUALO
Przepis na to dostałem (wyciągnąłem na siłę przy użyciu drogiej i sporej ilości C2H5OH) od mistrza świata w czekoladziarstwie.

SKŁADNIKI na ok.  5 deserów:

100g czekolady prawdziwej 72% lub 56%
100g masła (może byś osełkowe albo inne prawdziwe masło ale nie margaryna)
40g żółtek jaja
120g jaj
50g cukru
30g mąki
500g kakao najlepiej Decomorreno (zawiera najmniej kwasów)

WYKONANIE  :medit:

Oddzielamy 40g żółtek od białek (ok dwa żółtka, białka z tego nie będą potrzebne).  Ubijamy resztę jaj (całych ale bez skorupek ;) razem z naszymi samymi żółtkami i cukrem do momentu aż nasza masa się napowietrzy.  Kiedy masa będzie się napowietrzać (ubijać na dość szybkich obrotach).  Rozpuszczamy masło z czekoladą w temp.  ok 45 stopni (do tej masy możemy dodać odrobinę aromatu waniliowego ale nie cukru waniliowego, bo to etylowanilina i zepsuje smak).
Jak masa jajeczna się podbije dodajemy powoli mieszając rozpuszczoną czekoladę z masłem.  Po wymieszaniu dodajemy mąkę i delikatnie zaciągamy masę. 
Foremki (najlepiej aluminiowe ale mogą być dowolne jak na babkę drożdżową - bez dziubków skierowanych do wewnątrz foremki) smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką (cukiernicy radzą cukrem pudrem ale cwaniacy używają gronowego czyli nietopliwego). 
Dobrze jest nadmiar mąki wysypać z foremki tak aby zostało tylko to co przyklei się do masła ( powoduje to że masa nie przykleja się do foremki i łatwiej jest później ją wybić).  Napełniamy tak przygotowaną foremkę do 3/4 wysokości i chwilę czekamy.  Następnie bierzemy małe kawałki czekolady i nadziewamy masę ale tak, aby czekolada była po środku masy (inaczej wypłynie :P).

Wkładamy do nagrzanego do ok.  170 stopni piekarnika i pieczemy przez około 12-15 min.  tak aby MUALO było upieczone z zewnątrz , a w środku było płynne.  Kiedy masa się upiecze wystawiamy foremki aby troszkę przestygły i wybijamy na talerzyk.  Na koniec posypujemy lekko kakaem i gotowe podajemy na ciepło (ponieważ czekolada w środku jest płynna i z wanilią daje świetną kompozycję zapachową).  :hura: mamy bombę kaloryczną.
Zapomniał bym na koniec dodać że należy spożywać to z  :piwo:
Tytuł: Odp: COŚ NA SŁODKO
Wiadomość wysłana przez: [Yossarian] w 19 Kwietnia 2013, 20:01:47
http://www.ilewazy.pl/zoltko-jaja-kurzego tak dla informacji ile to gram tych jaj :ok:
Tytuł: Odp: COŚ NA SŁODKO
Wiadomość wysłana przez: Jaguar75 w 19 Kwietnia 2013, 20:04:05
Coś ok 2 żółtek
Tytuł: Odp: COŚ NA SŁODKO
Wiadomość wysłana przez: [Yossarian] w 19 Kwietnia 2013, 20:39:04
zalezy od jakiej kury  ^-^ :glupek: :rotfl:
Tytuł: Odp: COŚ NA SŁODKO
Wiadomość wysłana przez: djDziadek w 19 Kwietnia 2013, 23:27:40
A to 120 g jaj to <> ile sztuk ?
Przepis wygląda super :) - będę musiał wypróbować...